Мира Бъчварова закрива SFW SS с премиера на костюмите “ Алиса в страната на чудесата“ с театър Възраждане

Мира Бъчварова закрива SFW SS с премиера на костюмите “ Алиса в страната на чудесата“ с театър Възраждане

Предпремиерно представя екскулзивно за Sofia Fashion week – 2022, костюми от театралната постановка: „Алиса в страната на чудесата“ на театър „Възраждане“.

За първи път театралната сцена ще излезе на Cat walk дефиле .Ще е зрелищно събитие за света на суетата ,в който ще нахлуят приказни герой от театър Възраждане. Феноменалните актьори ще се превъплатят в ролите си ,а режисурата ще бъде гениалния Христо Ботев Станчев.

Мира Бъчварова прави трета постановка като костюмограф за театър „Възраждане“ – „Снежанка „,“Ян Бибиян“ .

 

Мира Бъчварова  – „Театъра е в основата на висшата мода ,както и историческия костюм ,затова за мен е чест да представя месец преди премиерата на представлението на театър: „Възраждане“ ,костюмите от спектакъла за деца и възрастни: „Алиса в страната на чудесата“. Също така винаги се вълнувам да работя с режисьора, актьора ,сценограф ,илюзионист и експериментатор .Христо Ботев Станчев, по чиято покана съм костюмограф. В постановката са включени ,ефекти ,фокуси и също така идеите му относно  костюмите превишават границите на фантазита, с което колаборацията между нас винаги е висока летва Горда съм ,че в модното шоу ще участват актьори с невероятна кариера и изграден имидж на театралната и кинематографската сцена. Адмирации на Директора на театър “Възраждане” – Роберт Янакиев ,който подкрепя всяка щура идея, така наистина творческия процес върви гладко и креативно ,както и участва в актьорския екип на повечето постановки на театъра.“

„Алиса в Страната на чудесата“ е фантазия, която показва лудостта на хората в истинския свят и същинско пиршество на въображението и находчивостта. Оставяйки в зрителите, желанието на всеки да запази детското в себе си.

 

Пиесата „Алиса в Страната на чудесата“ е драматизация по двете книги на Луис Карол. Тя е приказна история, чийто главен персонаж е малкото момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, населен със странни човекоподобни същества, причудливи и фантастични персонажи. Чеширския котарак, Лудия шапкар, Туидълдъм и Туидълди, Хъмпти Дъмпти, Кралицата на сърцата. Водена от любопитството си и след безброй приключения и срещи с невероятните създания, тя най- накрая се събужда у дома.

Романът „Алиса в Страната на чудесата“ e написан през 1865 година от преподавателя по математика в Оксфорд, английския белетрист, математик, специалист по логика, фотограф и англикански свещеник Чарлз Латуидж Доджсън (Chаrles Lutwidge Dоdgsоn), който го издава под псевдонима Луис Карол (Lewis Cаrrоll). Продължението на книгата e романът „Алиса в Огледалния свят“, който излиза през 1871 година.

 

Шедьовърът „Алиса”, едно от най-знаменитите и красиви произведения в детската литература, е вдъхновена и се появява като резултат от приказките, които авторът съчинява и чете вечер на реално съществуващо момиче, близка на автора. Книгите изобилстват от алюзии към личните приятели на Карол.