Носителката на „Златна игла “ модна къща “ Алегра “ за първа година на сцената на SFW SS

Носителката на „Златна игла “ модна къща “ Алегра “ за първа година на сцената на SFW SS

Носителката на „Златна игла 2021“ в категория „Модна къща на годината“ – Радостина Илиева създава своя моден бранд „Алегра“ през 2009 г., заедно с майка си Галя Долапчиева. Първият бутик за сватбена и официална мода откриват във Варна, а през 2013 г. и в София. Характерно за изящните тоалети, които марката създава са прецизните кройки, ръчни инкрустации и висококачествени материи.

При създаването на всяка една колекция дизайнерката Радостина Илиева се съобразява с актуалните модни тенденции, използвайки умело цветовите съчетания, качествените платове и прецизната кройка за постигане на желания силует. При изработката на предложенията са използвани красива коприна, тюл, френска дантела и органза. Също така присъстват ръчни инкрустации и естествени пера. В основата на визиите е прецизността и иновативната структура на всеки детайл, съчетани с блясък и елегантност.

Радостина Илиева умее да съчетава класически линии с нов модерен привкус. Облеклата в модния бранд „Алегра“ варират от традиционни аутфити в стил „принцеса“ до разновидности на линии русалка. Предлагат се и рокли с колан в талията, който е изработен от кристали в цвят планина.

Ето какво отбелязва за нейния стил проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода: „Радостина Илиева е ярък представител на новата генерация български модни творци.

Като дизайнер на сватбен бутик „Алегра“, тя демонстрира впечатляващи умения да комбинира трите главни ценности в булчинския стил: уважение към традицията и класическата линия, намиране на ясните кодове на женствеността, нежността и романтиката, и използване на свежите знаци на модерността и емоционалния дух на времето. Стремежите на авторката към опростяване на силуета, редом с вниманието към малките, но съществени детайли са ключ към обяснението на нейния успех…“.